•  
  • Prijavljivanje | Napravite nalog
Petak 22/08/2014
Eurosport
 

Home Atletika

 

Atletika

28/07/2010 - 22:22 - Updated 28/07/2010 - 22:26

EP u Barseloni: Odličan start naših devojaka


Devojke sjajno startovale - Atletika
Eurosport

Posle Ivane Španović i Dragane Tomašević, finale na Evropskom prvenstvu u Barseloni izborila je i Tatjana Jelača.

Najbolja srpska skakačica u dalj Ivana Španović je u svom debitantskom nastupu na seniorskom Prvenstvu Evrope, plasirala se u finale skokom od 6,63 metra.

Ivana je tom daljinom u kvalifkacijama osvojila 11. mesto, što je bilo dvoljno za plasman u finale.

Prolaz "na mišiće", a posle takmičenja Ivana je pao kamen sa srca, priznavši: "Htela ne htela, ali moram da priznam da sam se nadmetala i sa ogromnom tremom".

"Nezapamćeno je da se sa ovakvim rezultatom ulazimo na EP. Nadam se da će ovako napeto biti samo u kvalifikacijama, valjda će biti malo lakše u finalu. Generalno, zadovoljna sam ostvarenim", rekla je Ivana.

Norma za plasman u finale iznosila je 6,65. Najbolji rezultat u kvalifikacijama postigla je Ruskinja Ljudmila Kolčanova sa preskočenih 6,87 metara.

U kvalifikacijama je oboren jedan nacionalni rekord, tri lična rezultata i jedan najbolji rezultat sezone.

Koliko je jaka konkurencija govori i činjenica da sigurno jedna od favorita za zlatnu medalju, Ruskinja Tatjana Kotova, sa ličnim rezultatom 7,42m nije uspela da se domogne finala Evropskog prvenstva, a recimo za ulazak u finale Olimpijskih igara bilo je potrebno 6,60 metara.

Državni rekord Srbije, koji je postavila upravo Ivana Španović nedavno u Beogradu, iznosi 6,78 metara.

Finale skoka u dalj za žene je u sredu od 20 časova.

I u bacanju diska srpska atletika imaće predstavnicu u finalu. Dragana Tomašević je osvojila prvo mesto u kvalifikacijama, hicem od 59,24 metra, što je za 26 centimetara bolji rezultat od drugoplasirane Litvanke Zinaide Sendruite.

"Važno je da sam se dobro osećala, da nisam imala tremu i strah šta će biti. Proteklih godina stalno sam očekivala veliki rezultat, pa se desi nešto što nismo planirali. Zadovoljna sam i spremna očekujem finale", izjavila je Dragana Tomašević.

Posle Ivane Španović i Dragane Tomašević, finale na Evropskom prvenstvu u Barseloni izborila je i Tatjana Jelača.

Naša olimpijka iz Pekinga 2008, bacila je u utorak uveče, u kvalifikacijama, koplje na 56 metara i 89 centimetara, što je bio rezultat dovoljan za plasman među finalistkinje. A, finale discipline na "Monžuiku" je na programu u četvrtak od 20.40.

“Zaista sam srećna, nisam očekivala ovakav uspeh. Sa mojim ovogodišnjem rezultatom zauzimala sam 19. mesto na evropskim tablicama", rekla je srpska rekorderka i juniorska šampionka Evrope.

"Jak vetar smetao je mnogim takmičarkama i moram da istaknem da mi je veliku pomoć pružila iskusna slovenačka atletičarka Martina Ratej. Ona me je savetovala i koje koplje da bacam i na šta treba da se fokusiram, jer komunikacija sa trenerom nije bila moguće zbog gromoglasne publike. Na kraju, kako ja to već umem, u trećoj seriji pala je i odlučujuća daljina i eto mene u finalu Evropskog šampionata", bila je srećna Jelača.

Hitac za finale, Jelača je izbacila u trećem pokušaju. Pre toga, bila je skromna sa 53,64 i 52,07, pa se može reći da je sama sebe motivisala, činjenicom da se dovela na pokušaj od eliminacije.

Jelača je u oštroj konkurenciji zabeležila deveti rezultat, a Tatjanin hitac za skoro devet metara bio je kraći od najboljeg ostvarenja dana. Čehinja Barbara Spotakova "šibnula" je kolje na 2,3 metra dugačko i najmanje 600 grama teško koplje na 65 metara i 56 centimetara od linije prestupa.

Ipak, mnogo je merodavnije poređenje Tatjane sa takmičarkama svoje generacije, čije vreme tek dolazi. Srpkinja je pobedila Ukrajinku Viru Rebrik, koja je prošlog leta u Bidgošću postala svetska juniorska šampionka.

U sredu, na borilišta će i momci, desetobojci Igor Šarčević i Mihail Dudaš, koji će startovati u 10 časova, a uveče (20.50) će na stazu i Goran Nava u polufinalnoj trci na 1.500 metara.

Najviše pažnje, ipak, biće usmereno ka Dragani Tomašević koja će u 18.30 bacati disk u finalu, a potom i ka Ivani Španović koja će od 20 časova nastupiti u finalu skoka u dalj.

Eurosport - Mondo

Primer: Fudbal, Liga Šampiona, Eurogolovi…

 

*LINK - Atletika

Britancima pet zlata za kraj Evropskog prvenstva - Atletika

Atletika - Britancima pet zlata za kraj Evropskog prvenstva

Poslednji dan takmičenja u Cirihu, prošao je u znaku britanske atletike i veličanstvenog Mo Faraha.

Perković i Lavileni osvojili treće uzastopno zlato - Atletika

Atletika - Perković i Lavileni osvojili treće uzastopno zlato

Hrvatska bacačica diska, Sandra Perković je i na trećem uzastopnom šampionatu Evrope osvojila zlatnu medalju, kao i skakač s' motkom Francuz Lavileni

Neuhvatljiva Šipers, svetski rekord Diniza - Atletika

Atletika - Neuhvatljiva Šipers, svetski rekord Diniza

Na Evropskom prvenstvu u Cirihu, Holanđanka Dafne Šipers slavila je i na 200m, dok je francuski hodač Johan Diniz oborio svetski rekord na 50 kilometra.

Podvig Jelače, srebro za Srbiju - Atletika

Atletika - Podvig Jelače, srebro za Srbiju

Tatjana Jelača je osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Cirihu u disciplini bacanje koplja, hicem koji je samo 20cm bio kraći od pobedničkog.

Skinuo dres i ostao bez zlata na 3000m stipl - Atletika

Atletika - Skinuo dres i ostao bez zlata na 3000m stipl

Francuski atletičar Mahidin Benabada je pre cilja krenuo u proslavu osvajanja trećeg zlata na evropskim prvenstvima, ali ga je skidanje majice koštalo medalje.

Ivana skočila do srebra u Cirihu - Atletika

Atletika - Ivana skočila do srebra u Cirihu

Srpska atletičarka Ivana Španović osvojila je drugo mesto na Evropskom prvenstvu u Cirihu, skokom 6.81m u prvoj seriji.

Šipers zlatna na 100m, tri zlata za Britaniju - Atletika

Atletika - Šipers zlatna na 100m, tri zlata za Britaniju

Kiša i vetar su poremetili satnicu drugog atletskog dana na Evropskom prvenstvu u Cirihu, ali su održana sva planirana takmičenja.

IAAF Evropsko prvenstvo u Cirihu - Atletika

Atletika - IAAF Evropsko prvenstvo u Cirihu

U utorak 12. avgusta startuje smotra najboljih atletičara Evrope u Cirihu, a Eurosport će direktno pratiti kompletno takmičenje.

Španović u finalu, Kolašinac peti u Evropi - Atletika

Atletika - Španović u finalu, Kolašinac peti u Evropi

Na Evropskom prvenstvu u Cirihu, Asmir Kolašinac je u finalu bacanja kugle zauzeo peto mesto, dok je Ivana Španović preskočila 6.66m za finale.

Povratak Bolta, dominacija Jamajke u Glazgovu - Atletika

Atletika - Povratak Bolta, dominacija Jamajke u Glazgovu

Jusein Bolt je predvodio jamajčansku 4x100m štafetu do zlata na Igrama Komonvelta u Glazgovu, Englezi srebrni.