•  
  • Prijavljivanje | Napravite nalog
Subota 25/04/2015
 

Home Sportovi/Razno

 

Olimpijske Igre

28/07/2012 - 08:40 - Updated 28/07/2012 - 09:06

Otvorene 30. Letnje olimpijske igre


Otvorene 30. Igre - Olimpijske Igre
Reuters

Spektakularnom svečanom ceremonijom, počela je najveća sportska smotra na planeti, 30. Letnje olimpijske igre

Svečana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara počela je preletanjem aviona Kraljevske avijacije iznad Olimpijskog stadiona u Londonu.

Kompletnu ceremoniju otvaranja OI režirao je Deni Bojl, režiser koji se proslavio filmom Trainspotting, a Oskara je dobio za Milionera iz predgrađa. Muziku je radio kultni britanski elektro dvojac, Andervorld.

Otvaranje Olimpijskih igara na Olimpijskom stadionu u istočnom Londonu posmatralo je 62.000 ljudi, a širom sveta ceremoniju je pratilo oko milijardu ljudi. Cela ceremonija otvaranja osmišljena je kao kratak put kroz istoriju britanskog društva.

Poseban trenutak se desio kada je Džems Bond (Danijel Kreig) otišao po kraljicu Elizabetu II u Bakingemsku palatu, kako bi je helikopterom doveo na stadion. Dok je helikopter lebdeo nad Olimpijskim stadionom, Kraljica i Bond su iskočili i razvili bondovske padobrane u bojama britanske zastave.

Otvorene 30. Igre - Olimpijske Igre

 

Potom je sa Londonskim simfonijskim orkestrom zasvirao i legendarni Mister Bin (Rouen Etkinson) koji je svojim tipičnim humorom slatko nasmejao gledaoce uz muzičku temu iz filma Vatrene kočije.

Otvorene 30. Igre - Olimpijske Igre

Nakon toga, došlo se do jednog putovanja u istoriju. Ovog puta kroz muzičku istoriju. Krenulo se od početka rok muzike, dakle Bitlsi i Roling Stonsi, pa dalje prema Led Zepelinu, Juritmiksima, Bluru, Masive Atacku, da bi se zaključilo modernim ritmovima poput Fajrestartera (Prodidž) i Born Slipi (Andervorld).

Otvorene 30. Igre - Olimpijske Igre

Negde između, za mnoge šokantno, pušteni su Seks Pistolsi, koji su se proslavili pesmom "God save the Queen" (Bože, čuvaj Kraljicu). Pokojni Sid Višis, vođa Pistolsa, pomenutu je pesmu posvetio upravo kraljici Elizabeti, nazvavši je "fašistom".

Nakon muzičke istorije Velike Britanije, krenuo je defile učesnika. Tradicionalno, čast da prvi krenu imali su predstavnici Grčke, zemlje u kojoj je Olimpijada rođena.

Tim Srbije izašao je na stazu u 23.33 po lokalnom vremenu (pola sata posle ponoći po našem). Naš najbolji teniser Novak Đoković ponosno je nosio srpsku "trobojku" u svečanom defileu sportista.

Otvorene 30. Igre - Olimpijske Igre

Posle obraćanja zvaničnka usledila je olimpijska himna, posle koje je stigao Dejvid Bekam na čamcu, sa bakljom.

Baklju je preuzeo veliki Stiv Redgrejv, jedini sportista koji je osvajao zlata na pet uzastopnih Igara, od LA do Sidneja, sve u četvercu.

Pola sata posle ponoći i posle 20.000 kilometara puta baklja je stigla na Olimpijski stadion. Tamo je preuzela grupa mladih talentovanih britanskih sportista, koje su nominovale najveće sportske zvezde Britanije.

Otvorene 30. Igre - Olimpijske Igre

Njih sedmoro je dobilo priliku da zapali olimpijsku vatru, u skladu sa parolom "Insipiracija za generaciju". Baklja se sastoji od 204pojedinačne vatre, po jedne za svaku od nacija.

Pol Makartni svira "Hej Džud", čime se zatvara ceremonija koja je trajala gotovo četiri sata.

Eurosport - Predrag Vukanovic

Pretraga TV Programa Primer: Fudbal, Liga Šampiona, Eurogolovi…

 

*LINK - Olimpijske Igre

MOK: Kosovo punopravan član - Olimpijske Igre

Olimpijske Igre - MOK: Kosovo punopravan član

Na sednici Međunarodnog olimpijskog komiteta u Monaku, odlučeno je da se Kosovo primi kao punopravan član i da se dozvoli učešće na OI u Riju 2016.

Završene Zimske olimpijske igre u Sočiju - Olimpijske Igre

Olimpijske Igre - Završene Zimske olimpijske igre u Sočiju

Grandioznom ceremonijom svečanog zatvaranja, gašenjem olimpijskog plamena i impresivnim vatrometom završene su XXII Zimske olimpijske igre u Sočiju.

Mario Mat je najstariji olimpijski šampion - Olimpijske Igre

Olimpijske Igre - Mario Mat je najstariji olimpijski šampion

Austrijanac Mario Mat je postavio najbolje ukupno vreme u olimpijskom slalomu, čime je postao najstariji zimski olimpijski šampion, sa nepunih 35 godina.

Šveđani nemoćni, Kanađani odbranili zlato - Olimpijske Igre

Olimpijske Igre - Šveđani nemoćni, Kanađani odbranili zlato

Kanađani su i u poslednjem meču olimpijskog turnira u hokeju na ledu, potvrdili apsolutnu dominaciju i na Igrama u Sočiju.

Šifrin objedinila tri titule, a ima samo 18 godina - Olimpijske Igre

Olimpijske Igre - Šifrin objedinila tri titule, a ima samo 18 godina

Američka tinejdžerka je vlasnica Kristalnog globusa, svetska je prvakinja, a naredne četiri godine biće i olimpijska šampionka u slalomu

Finci razbili Amerikance za bronzu - Olimpijske Igre

Olimpijske Igre - Finci razbili Amerikance za bronzu

Hokejaška reprezentacija Finske je izvanrednom igrom savladala indisponirane Amerikance i zasluženo su zauzeli treći stepenik pobedničkog postolja.

"Davai Soči" - Olimpijske igre na Eurosportu - Olimpijske Igre

Olimpijske Igre - "Davai Soči" - Olimpijske igre na Eurosportu

Eurosport će svakodnevno od podne do 22 časa, emisijama "Davai Soči" i "Soči ekspres" pratiti Zimske olimpijske igre 2014.

Norveški podijum u ski trčanju na 30km - Olimpijske Igre

Olimpijske Igre - Norveški podijum u ski trčanju na 30km

Reprezentativke Norveške su osvojile sve tri medalje u skijaškom trčanju na 30 kilometara.

Šampioni u finalu protiv Švedske - Olimpijske Igre

Olimpijske Igre - Šampioni u finalu protiv Švedske

Olimpijski šampioni iz Vankuvera, reprezentativci Kanade su pobedom nad Amerikom izborili plasman u finale turnira u Sočiju.

Istorijsko zlato za Bjorndalena - Olimpijske Igre

Olimpijske Igre - Istorijsko zlato za Bjorndalena

Norveški biatlonac Ole Ajnar Bjorndalen je osvajanjem zlatne medalje u mešovitoj štafeti postao najtrofejniji sportista u istoriji Zimskih olimpijskih igara.