•  
  • Prijavljivanje | Napravite nalog
Nedelja 19/04/2015
 

Home Sportovi/Razno

 

Olimpijske Igre

06/08/2012 - 18:03 - Updated 06/08/2012 - 18:18

Džudoka izbačen zbog marihuane


Džudoka izbačen - Olimpijske Igre
AFP

Američki džudista crnogorskog porekla, Nik Delpopolo je izbačen sa Olimpijskih igara jer je bio pozitivan na marihuanu, koju je uneo konzumirajući "smešne kolače"

Džudista je uputio javno izvinjenje navijačima, organizatorima i kolegama jer je nenamerno konzumirao "braunise" u kojima je bila marihuana.

23-godišnji Delpopolo, koji je bio 7. u kategoriji do 73 kilograma, prihvatio je izbacivanje:"Moje isključenje je proizvod konzumacije hrane pre polaska na Igre, za koju nisam znao da je pripremljena sa marihuanom."

"Izvinjavam se Američkom olimpijskom komitetu, mojim saborcima iz reprezentacije i mojim navijačima i posramljen sam zbog svoje greške. Radujem se budućim nastupima za svoju zemlju i biću fokusiran da postanem najbolji mogući džudista."

Prisustvo kanabisa na listi zabranjenih supstanci je otvorilo mnoge debate u prošlosti. Da bi supstanca bila zabranjena ona mora da ispunjava jedan od kriterijuma: da je dokazano da poboljšava performanse, da je u konfliktu sa duhom sporta ili da je opasna po zdravlje sportista.

Marihuana ili kanabis je na listi nedozvoljenih supstanci, a sportista koji bude pozitivan na nju je suočen sa dvogodišnjom suspenzijom.

Marihuana ne pomaže sportistima da poboljšaju svoje performanse u disciplinama gde je potrebna brzina, ali neki eksperti kažu da pomaže u sportovima poput streljaštva ili golfa gde je potrebno imati mirnu ruku.

Delpopolo je rođen kao Petar Perović u Crnoj Gori. Živeo je u sirotištu kod Nikšića dok ga nije usvojio američki bračni par Delpopolo.

Eurosport - Predrag Vukanovic

Primer: Fudbal, Liga Šampiona, Eurogolovi…

 

*LINK - Olimpijske Igre

MOK: Kosovo punopravan član - Olimpijske Igre

Olimpijske Igre - MOK: Kosovo punopravan član

Na sednici Međunarodnog olimpijskog komiteta u Monaku, odlučeno je da se Kosovo primi kao punopravan član i da se dozvoli učešće na OI u Riju 2016.

Završene Zimske olimpijske igre u Sočiju - Olimpijske Igre

Olimpijske Igre - Završene Zimske olimpijske igre u Sočiju

Grandioznom ceremonijom svečanog zatvaranja, gašenjem olimpijskog plamena i impresivnim vatrometom završene su XXII Zimske olimpijske igre u Sočiju.

Mario Mat je najstariji olimpijski šampion - Olimpijske Igre

Olimpijske Igre - Mario Mat je najstariji olimpijski šampion

Austrijanac Mario Mat je postavio najbolje ukupno vreme u olimpijskom slalomu, čime je postao najstariji zimski olimpijski šampion, sa nepunih 35 godina.

Šveđani nemoćni, Kanađani odbranili zlato - Olimpijske Igre

Olimpijske Igre - Šveđani nemoćni, Kanađani odbranili zlato

Kanađani su i u poslednjem meču olimpijskog turnira u hokeju na ledu, potvrdili apsolutnu dominaciju i na Igrama u Sočiju.

Šifrin objedinila tri titule, a ima samo 18 godina - Olimpijske Igre

Olimpijske Igre - Šifrin objedinila tri titule, a ima samo 18 godina

Američka tinejdžerka je vlasnica Kristalnog globusa, svetska je prvakinja, a naredne četiri godine biće i olimpijska šampionka u slalomu

Finci razbili Amerikance za bronzu - Olimpijske Igre

Olimpijske Igre - Finci razbili Amerikance za bronzu

Hokejaška reprezentacija Finske je izvanrednom igrom savladala indisponirane Amerikance i zasluženo su zauzeli treći stepenik pobedničkog postolja.

"Davai Soči" - Olimpijske igre na Eurosportu - Olimpijske Igre

Olimpijske Igre - "Davai Soči" - Olimpijske igre na Eurosportu

Eurosport će svakodnevno od podne do 22 časa, emisijama "Davai Soči" i "Soči ekspres" pratiti Zimske olimpijske igre 2014.

Norveški podijum u ski trčanju na 30km - Olimpijske Igre

Olimpijske Igre - Norveški podijum u ski trčanju na 30km

Reprezentativke Norveške su osvojile sve tri medalje u skijaškom trčanju na 30 kilometara.

Šampioni u finalu protiv Švedske - Olimpijske Igre

Olimpijske Igre - Šampioni u finalu protiv Švedske

Olimpijski šampioni iz Vankuvera, reprezentativci Kanade su pobedom nad Amerikom izborili plasman u finale turnira u Sočiju.

Istorijsko zlato za Bjorndalena - Olimpijske Igre

Olimpijske Igre - Istorijsko zlato za Bjorndalena

Norveški biatlonac Ole Ajnar Bjorndalen je osvajanjem zlatne medalje u mešovitoj štafeti postao najtrofejniji sportista u istoriji Zimskih olimpijskih igara.