•  
  • Prijavljivanje | Napravite nalog
Utorak 29/07/2014
Eurosport
 

Home Sportovi/Razno

 

Plivanje

15/12/2010 - 00:29 - Updated 15/12/2010 - 17:33

Svetski šampionat u malim bazenima


SP u malim bazenima  - Plivanje
AP

Medalje će biti podeljene u 40 disciplina ženskog i muškog programa, plivaće se na 50, 100, 200, 400 i 1.500 metara slobodnim stilom, 50, 100 i 200 metara leđno, prsno i delfin. Trojica srpskih plivača na Svetskom šampionatu malim bazenima u Dubaiju nisu uspeli da ostvare plasman u dalji tok takmiče

Trojica srpskih plivača na Svetskom šampionatu malim bazenima u Dubaiju nisu uspeli da ostvare plasman u dalji tok takmičenja.

Na 100 metara delfin, Ivan Lenđer je sa 51.54 ostvario 17. vreme u kvalifikacijama, pa se neće pojaviti u polufinalu.

U istoj disciplini Vladimir Stjepanović je sa 53.09 zabeležio najbolji rezulat sezone.

U kvalifikacijama na 100 metara prsno Čaba Silađi je diskvalifikovan.

Svetski šampionati u malim bazenima održavaju se od 1993. godine, svake druge, a 2000. je kalendar promenjen pa se od tada pliva svake parne. Dva kineska grada i po jedan u Španiji, Brazilu, Švedskoj, Grčkoj, Rusiji, Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji. Dubai i Ujedinjeni Arapski Emirati organizovaće deseti šampiona sveta od 15. do 19. decembra. Biće to i prvo prvenstvo sveta na Bliskom istoku.

Domaćini očekuju da se za pet dana pojavi više od 30.000 gledalaca koji će pratiti takmičenje više od hiljadu plivačica i plivača iz 140 država.

Bazen kompleksa 'Hamdan bin Mohamed bin Rašid Sports' ima tribine koje primaju 15.000 ljudi a domaćini obećavaju da će biti dobro popunjene.

Medalje će biti podeljene u 40 disciplina ženskog i muškog programa, plivaće se na 50, 100, 200, 400 i 1.500 metara slobodnim stilom, 50, 100 i 200 metara leđno, prsno i delfin.

I plivačice i plivači takmičiće se na 50, 100 i 200 metara mešovito, kao i u štafetama 4x100 i 4x200 slobodno i 4x100 mešovito.

Svih pet dana program je podeljen na prepodnevni, kvalifikacioni (od 8 do 11 časova po srednjeevropskom vremenu) i popodnevni (polufinalne i finalne trke) od 17 do 19.30 časova.

Očekuje se da Sjedinjene Države imaju najveći broj predstavnika, a Srbiju će u Dubaiju predstavljati trojica plivača, Ivan Lenđer i Velimir Stjepanović.

Najveći problem takmičarima, kao i više puta prethodnih godina, stvaraju neusklađeni kalendari evropske i svetske federacije. Evropski šampionat u Ajndhovenu završen je 28. novembra pa je veliki deo plivačica i plivača morao da napravi izbor, gde će nastupiti.

SP u malim bazenima - Plivanje

I pored toga jedan deo evropskih asova pokušaće da ostvari slične rezultate kao u Ajndhovenu pa su prijavljeni Markus i Štefan Dajbler, Nemci koji su osvojili ukupno pet zlatnih i dve srebrne medalje, njihov zemljak Pol Biderman, najbolji na 400 slobodno i 'srebrni' na 200 metara istim stilom.

U Emiratima će plivati i sjajne Holanđanke Ranomi Kromoviđojo i Inge Deker, vlasnice šest zlatnih medalja iz Ajndhovena.

Francuzi su u Ajndhovenu bili 'bledi' ali u Dubai dolaze sa znatno više aduta, prva zvezda je olimpijski šampion Alan Bernar, na 100 metara slobodnim stilom, a selekcija Sjedinjenih Država 'na papiru' deluje najozbiljnije, među prijavljenima je 20 olimpijskih pobednika. Predvode ih trostruki olimpijski pobednik Rajan Lohte i 'leđašica' Rebeka Soni, osvajačica 11 medalja na velikim takmičenjima.

Australijance predvode svetski rekorder Brenton Rikard i olimpijska pobednica Lejzel Džons, puno se očekuje i od Rusa kao i predstavnika najuspešnije nacije na Evropskom prvenstvu, Italije.

Od Evropljanki bi valjalo računati i na Mađarice Verasto i Jakaboš.

Zahvaljujući promeni pravila i zabrani kostima koji su pomagali u postavljanju brojnih rekorda cele godine je bilo malo vrednih rezultata, a jedini svetski rekord na šampionatu u Ajndhovenu postavio je Rus Stanislav Donjec.

Takmičenja iz Dubaija, kvalifikaciona i polufinalne i finalne trke prenosiće Eurosport.

Eurosport - Miloš Šaranović

Primer: Fudbal, Liga Šampiona, Eurogolovi…

 

*LINK - Plivanje

Stjepanović osvojio i zlato na Evropskom prvenstvu - Plivanje

Plivanje - Stjepanović osvojio i zlato na Evropskom prvenstvu

Srpski plivač Velimir Stjepanović je nakon osvajanja bronzane medalje, na Evropskom prvenstvu u malim bazenima osvojio zlato na 200m leptir.

Stjepanović doplivao do bronze - Plivanje

Plivanje - Stjepanović doplivao do bronze

Srpski plivač Velimir Stjepanović je osvojio bronzanu medalju na 400 metara slobodnim stilom, na Evropskom prvenstvu u malim bazenima.

Istorijski trijumf Misi Frenklin - Plivanje

Plivanje - Istorijski trijumf Misi Frenklin

Amerikanka Misi Frenklin je ušla u istoriju kao prva plivačia koja je na svetskom prvenstvu osvojila čak šest zlatnih medalja.

Treće zlato za Sunga, iznenadio Seto - Plivanje

Plivanje - Treće zlato za Sunga, iznenadio Seto

Poslednji takmičarski dan u Barseloni je doneo mnoga iznenađenja, od kojih je najveće diskvalifikacija američke štafete, kao i pobeda Japanca Setoa.

Drugo zlato za Jefimovu, rekorderka srebrna - Plivanje

Plivanje - Drugo zlato za Jefimovu, rekorderka srebrna

Julija Jefimova je na svom poslednjem nastupu na Svetskom prvenstvu u Barseloni osvojila zlatnu medalju u disciplini 50 metara prsno.

Veče svetskih rekorda - Plivanje

Plivanje - Veče svetskih rekorda

Pretposlednjeg dana Svetskog prvenstva, oborena su tri svetska rekorda, od čega su dva pala u večernjem delu programa.

Oboren rekord na 50 metara prsno - Plivanje

Plivanje - Oboren rekord na 50 metara prsno

Ruska plivačica Julija Jefimova oborila je rekord u disciplini 50 metara prsnim stilom na Svetskom prvenstvu u Barseloni.

Svemoćni Lohti, prekinut niz Frenklinove - Plivanje

Plivanje - Svemoćni Lohti, prekinut niz Frenklinove

Amerikanac Rajan Lohti je u samo dva sata osvojio dva zlata i izborio finalnu trku, a Misi Frenklin nije uspela da dođe do četvrtog zlata na SP u Barseloni.

Misi Frenklin osvojila peto zlato i ušla u istoriju - Plivanje

Plivanje - Misi Frenklin osvojila peto zlato i ušla u istoriju

Osvajanjem pete zlatne medalje na SP u Barseloni, u disciplini 200 metara leđno, Misi Frenklin je izjednačila rekord po broju osvojenih zlatnih medalja.

SP: Magnusen odbranio titulu - Plivanje

Plivanje - SP: Magnusen odbranio titulu

Australijanac Džejms Magnusen je odbranio titulu u "kraljevskoj" disciplini na Svetskom prevenstvu u Barseloni.