•  
  • Prijavljivanje | Napravite nalog
Subota 25/04/2015
 

Home Sportovi/Razno

 

Plivanje

15/12/2010 - 00:29 - Updated 15/12/2010 - 17:33

Svetski šampionat u malim bazenima


SP u malim bazenima  - Plivanje
AP

Medalje će biti podeljene u 40 disciplina ženskog i muškog programa, plivaće se na 50, 100, 200, 400 i 1.500 metara slobodnim stilom, 50, 100 i 200 metara leđno, prsno i delfin. Trojica srpskih plivača na Svetskom šampionatu malim bazenima u Dubaiju nisu uspeli da ostvare plasman u dalji tok takmiče

Trojica srpskih plivača na Svetskom šampionatu malim bazenima u Dubaiju nisu uspeli da ostvare plasman u dalji tok takmičenja.

Na 100 metara delfin, Ivan Lenđer je sa 51.54 ostvario 17. vreme u kvalifikacijama, pa se neće pojaviti u polufinalu.

U istoj disciplini Vladimir Stjepanović je sa 53.09 zabeležio najbolji rezulat sezone.

U kvalifikacijama na 100 metara prsno Čaba Silađi je diskvalifikovan.

Svetski šampionati u malim bazenima održavaju se od 1993. godine, svake druge, a 2000. je kalendar promenjen pa se od tada pliva svake parne. Dva kineska grada i po jedan u Španiji, Brazilu, Švedskoj, Grčkoj, Rusiji, Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji. Dubai i Ujedinjeni Arapski Emirati organizovaće deseti šampiona sveta od 15. do 19. decembra. Biće to i prvo prvenstvo sveta na Bliskom istoku.

Domaćini očekuju da se za pet dana pojavi više od 30.000 gledalaca koji će pratiti takmičenje više od hiljadu plivačica i plivača iz 140 država.

Bazen kompleksa 'Hamdan bin Mohamed bin Rašid Sports' ima tribine koje primaju 15.000 ljudi a domaćini obećavaju da će biti dobro popunjene.

Medalje će biti podeljene u 40 disciplina ženskog i muškog programa, plivaće se na 50, 100, 200, 400 i 1.500 metara slobodnim stilom, 50, 100 i 200 metara leđno, prsno i delfin.

I plivačice i plivači takmičiće se na 50, 100 i 200 metara mešovito, kao i u štafetama 4x100 i 4x200 slobodno i 4x100 mešovito.

Svih pet dana program je podeljen na prepodnevni, kvalifikacioni (od 8 do 11 časova po srednjeevropskom vremenu) i popodnevni (polufinalne i finalne trke) od 17 do 19.30 časova.

Očekuje se da Sjedinjene Države imaju najveći broj predstavnika, a Srbiju će u Dubaiju predstavljati trojica plivača, Ivan Lenđer i Velimir Stjepanović.

Najveći problem takmičarima, kao i više puta prethodnih godina, stvaraju neusklađeni kalendari evropske i svetske federacije. Evropski šampionat u Ajndhovenu završen je 28. novembra pa je veliki deo plivačica i plivača morao da napravi izbor, gde će nastupiti.

SP u malim bazenima - Plivanje

I pored toga jedan deo evropskih asova pokušaće da ostvari slične rezultate kao u Ajndhovenu pa su prijavljeni Markus i Štefan Dajbler, Nemci koji su osvojili ukupno pet zlatnih i dve srebrne medalje, njihov zemljak Pol Biderman, najbolji na 400 slobodno i 'srebrni' na 200 metara istim stilom.

U Emiratima će plivati i sjajne Holanđanke Ranomi Kromoviđojo i Inge Deker, vlasnice šest zlatnih medalja iz Ajndhovena.

Francuzi su u Ajndhovenu bili 'bledi' ali u Dubai dolaze sa znatno više aduta, prva zvezda je olimpijski šampion Alan Bernar, na 100 metara slobodnim stilom, a selekcija Sjedinjenih Država 'na papiru' deluje najozbiljnije, među prijavljenima je 20 olimpijskih pobednika. Predvode ih trostruki olimpijski pobednik Rajan Lohte i 'leđašica' Rebeka Soni, osvajačica 11 medalja na velikim takmičenjima.

Australijance predvode svetski rekorder Brenton Rikard i olimpijska pobednica Lejzel Džons, puno se očekuje i od Rusa kao i predstavnika najuspešnije nacije na Evropskom prvenstvu, Italije.

Od Evropljanki bi valjalo računati i na Mađarice Verasto i Jakaboš.

Zahvaljujući promeni pravila i zabrani kostima koji su pomagali u postavljanju brojnih rekorda cele godine je bilo malo vrednih rezultata, a jedini svetski rekord na šampionatu u Ajndhovenu postavio je Rus Stanislav Donjec.

Takmičenja iz Dubaija, kvalifikaciona i polufinalne i finalne trke prenosiće Eurosport.

Eurosport - Miloš Šaranović

Pretraga TV Programa Primer: Fudbal, Liga Šampiona, Eurogolovi…

 

*LINK - Plivanje

Pet rekorda u četvrtom danu u Dohi - Plivanje

Plivanje - Pet rekorda u četvrtom danu u Dohi

Na Svetskom prvenstvu u malim bazenima u Dohi padaju rekordi jedan za drugim.

SP: Revija rekorda u Dohi - Plivanje

Plivanje - SP: Revija rekorda u Dohi

U samo 48 sati, na Sevtskom prvenstvu u malim bazenima u Dohi, oboreno je čak sedam svetskih rekorda, tri prvog i četiri drugog takmičarskog dana

SP: Padaju svetski rekordi u Dohi - Plivanje

Plivanje - SP: Padaju svetski rekordi u Dohi

Špankinja Mireja Belmonte Garsija obeležila je prvi dan Svetskog prvenstva u malim bazenima, za sat vremena oborila je dva svetska rekorda.

Felps suspendovan pola godine - Plivanje

Plivanje - Felps suspendovan pola godine

Mjakl Felps nije prošao nekažnjeno od strane Plivačkog saveza SAD, nakon što je uhvaćen da upravlja vozilom pod dejstvom zabranjenih supstanci.

Britanci najtrofejniji na Prvenstvu Evrope - Plivanje

Plivanje - Britanci najtrofejniji na Prvenstvu Evrope

Poslednji takmičarski dan na Evropskom prvenstvu u plivanju u Berlinu doneo je osam finalnih nadmetanja.

Rekord Pitija, Čaba Silađi u finalu - Plivanje

Plivanje - Rekord Pitija, Čaba Silađi u finalu

Na Evropskom prvenstvu u Berlinu, Britanac Adam Piti je u polufinalu postavio novi rekord na 50 metara prsno, a Čaba Silađi obezbedio mesto u finalu.

EP: Dva nova zlata za Mađaricu Hošu - Plivanje

Plivanje - EP: Dva nova zlata za Mađaricu Hošu

Mađarska plivačica Katinka Hošu je pobedama na 200 mešovito i 100 leđno duplirala broj najsjajnijih medalja osvojenih na Evropskom prvenstvu u Berlinu.

Evropski rekordi Paltrinierija i Pedersonove - Plivanje

Plivanje - Evropski rekordi Paltrinierija i Pedersonove

Trećeg takmičarskog dana na Evropskom prvenstvu u Berlinu, Italijan Gregorio Paltrinieri i Dankinja Rike Moler Pedersen postavili su nove rekorde Evrope.

Drugo zlato maestralnog Velimira Stjepanovića - Plivanje

Plivanje - Drugo zlato maestralnog Velimira Stjepanovića

Velimir Stjepanović je šampion Evrope i na 200m slobodnim stilom, trijumfujući u finalnoj trci superiornim nastupom.

Britanski dan i svetski rekord u Berlinu - Plivanje

Plivanje - Britanski dan i svetski rekord u Berlinu

Drugog takmičarskog dana u Berlinu, plivači Velike Britanije osvojili su tri zlata i postavili svetski rakord u štafeti 4x100m mešovito.