•  
  • Prijavljivanje | Napravite nalog
Subota 25/04/2015
 
 

WTCC

03/05/2012 - 02:51 - Updated 03/05/2012 - 10:30

Slovačka premijera


Slovačka premijera - WTCC
Eurosport

Slovakija ring, autodrom sagrađen 2009. godine, bio je domaćin četvrte runde Svetskog šampionata turističkih automobila i druge runde Evropskog kupa turističkih automobila.

Slovačka je na kalendar ušla kao zamena za nerealizovanu WTCC rundu u Argentini, a pošto je, zahvaljujući ljubaznosti Ševroleta, potpisnik ovih redova bio na licu mesta, u reportaži koja sledi pronaći ćete ono što TV kamere nisu zabeležile.

Ne zvuči lepo, ali je činjenica: Slovakija ring nalazi se „usred ničega“. Predaleko je od Bratislave, ali se ni ta udaljenost od 40 kilometara ne bi toliko osetila da je s gradom povezan boljom putnom mrežom. Autodrom je ambiciozno zamišljen, moderan, sa više nego prostranim padokom, u okviru kompleksa su i trening centar, off-road staza i hotel. Takav objekat vapi za boljom saobraćajnom vezom s prestonicom, tim pre što je Bratislava blizu Austrije, Mađarske i Češke, i otud privlačna i poklonicima auto-sporta iz tih zemalja.

Slovačka premijera - WTCC

Pista je na terenu ravnom poput palačinke, što znači da bi, u teoriji, cela bila vidljiva sa bilo koje pozicije. Međutim, kako bi stazu učinili izazovnijom, projektanti su izveli veštačke uspone i padove u vidu četiri „rampe“ (ili „nadvožnjaka“, koji u trkačkim uslovima postaju „skakaonice“), time oduzevši publici savršen pregled zbivanja. Stvar bi mnogo popravili ekrani, makar naspram glavne (i jedine natkrivene) tribine. I hoće, kad i ako jednog dana budu postavljeni. Ni pozicija medija centra nije srećno rešena, ali zasad sve pomenuto može da se toleriše i smatra prvim koracima i neizbežnim saplitanjima u organizaciji događaja ovakvog kalibra.

Unutar trougaonog perimetra nalazi se jako vijugava staza. Po položaju u prostoru, podseća na ogroman kartodrom, ali to ne znači da je jednostavna, naprotiv. „Lična karta“ Slovakija ringa govori da autodrom ima maksimalnu dužinu od 5.922 metra (ta verzija korišćena je za WTCC trke), širok je od 12 do 20 metara i sadrži 6 mogućih konfiguracija. Računajući i promene smera vožnje, pista nudi 12 trkačkih varijanti. Najduža kombinacija ima 19 krivina različitih radijusa i brzina.

Slovačka premijera - WTCC

Niko od WTCC pilota i timova nije imao nikakva prethodna iskustva sa Slovakija ringom, pa je pomoć uglavnom tražena u snimcima sa FIA GT3 trka iz avgusta 2011. Utisci, procene i simulacije doveli su do sledećeg zaključka: tehnički je kompleksan i po zahtevima podseća na mešavinu Brna i Valensije. WTCC ekipe zakoračile su u nepoznato, a na Ringu su ih dočekali sunčano vreme, srazmerno visoke temperature (u subotu na kvalifikacijama 28°, u nedelju na trci 29°C) i jak vetar koji je na stazu nanosio dosta prašine.

Osvojivši prvu pol poziciju u karijeri, Mihelis je oduševio svoje sunarodnike na tribinama, i nagovestio još masovniji dolazak Mađara na trku u nedelju. Bez njih bi atmosfera tokom dobrog dela vikenda bila skoro kamerna. S druge strane, Ševroletov najgori kvalifikacioni rezultat u skorašnjem sećanju izazvao je čuđenje. Nagađalo se da je u pitanju taktika koja donosi bolja startna mesta u trci 2, ili čuvanje kompleta novih guma za nedelju. Druga pretpostavka pokazala se tačnom narednog dana.

Slovačka premijera - WTCC

Posle kvalifikacija, naš domaćin Ševrolet organizovao je pres konferenciju u svom šatoru, a na njoj se kao gost pojavio Marčelo Loti, prvi čovek WTCC-a. On je iskoristio priliku da „pecne“ Milera, Menua i Hafa zbog loših kvalifikacionih plasmana, rekavši da im je platio da završe na nižim pozicijama ne bi li trka 1 bila uzbudljivija. Prava i važna vest koju je Loti saopštio tiče se budućnosti WTCC-a, a ona podrazumeva odlazak u Indiju (moguće da će ona otvoriti sezonu 2013) i Rusiju (čeka se homologacija staze). Italijan nije želeo da otkrije znači li to da će Međunarodnoj automobilskoj federaciji predložiti kalendar bogatiji za dve nove runde, ili će neke aktuelne trke izgubiti mesto u WTCC programu. Zasad je sve otvoreno, šampionat bi u 2013. mogao imati 12, 13 ili 14 rundi.

Menadžer prvenstva ispričao je da je prvobitno nameravao da u Slovačku dovede samo ETC kup, ali da je, čim je video stazu, pomislio kako je idealna za WTCC. Pohvalio je organizatora rečenicom: „Tačno su nam takve trke potrebne“, i dodao da poseduje informaciju da je za nedelju prodato 25.000 ulaznica.

 

Slovačka premijera - WTCC

Rob Haf pokazao se najraspoloženijim za razgovor od svih vozača Ševroleta. Kazao je da je zadovoljan dosadašnjim tokom sezone pošto je osvojio dosta bodova i podijuma, ali da mora da popravi kvalifikacione performanse. Prema njegovim rečima, ekipa u kvalifikacijama nije kalkulisala, već se za nijansu previše usredsredila na trkački set-ap. Englez je označio BMW kao najopasnijeg suparnika u Slovačkoj.

Od Hafa smo saznali da Slovakija ring jako troši gume, ne zato što je asfalt posebno abrazivan, već zato što je prianjanje jako slabo, pa se pneumatici mnogo klizaju i intenzivno zagrevaju. Napad iz zavetrine na prvoj krivini Rob je istakao kao najpogodniji scenario za preticanje i dodao da će dobro poslužiti bilo koje mesto na kom trkači budu grešil: „Ovde se jako lako greši, jer se retko koči u pravoj liniji, uvek se koči i skreće. Očekujte mnogo vozačkih grešaka sutra, nadam se da ja neću grešiti i da će mi to pomoći“, poručio je viceprvak sveta.

Slovačka premijera - WTCC

Posle ETCC kvalifikacija, obišli smo i srpsku koloniju na Slovakija ringu, Aleksandra Tošića i njegov prateći tim. U superprodukcijskoj klasi Rus Karamišev zabeležio je 1,6 sekundi bolje vreme od našeg takmičara. Upoređenje idealnih vremena po sektorima pokazalo je da Tošić u odnosu na rivala iz Rusije gubi 2 desetinke u prvom, 6 desetinki u drugom i desetinku u poslednjem delu staze. Naš vozač objasnio je zašto: za razliku od Karamiševa, on nije vozio jutarnji test i stazu je upoznao tek na treningu. Drugi hendikep bio je problem s kvačilom. Tog popodneva doneta je odluka: u prvoj ETC trci mora se napasti i zato će na prednju osovinu „sivika“ sa srpskom trobojkom u nedelju ujutro biti montirane nove gume.

Na dan trke pokazalo se da je Marčelo Loti imao pouzdane informacije: dugačke kolone automobila pritisle su dolazne puteve ka autodromu, krcati su bili i obeleženi i improvizovani parkinzi. Sudeći prema tablicama, najviše je bilo domaćih gledalaca, zatim Mađara, Čeha i Austrijanaca. Ako je taj odziv ikakva najava za budućnost, onda WTCC ima sjajne perspektive u centralnoevropskom regionu, koji bi po interesovanju za ovo takmičenje mogao da se pokaže kao više nego dostojna zamena za s kalendara uklonjene Veliku Britaniju i Nemačku.

Slovačka premijera - WTCC

U prvoj trci ETC kupa, Tošićeva „honda“ funkcionisala je dobro, srpski automobilista prestigao je Karamiševa i pobedio u SP klasi. Međutim, reprize ovog rezultata u trci 2 nije bilo - sa trošenim i već istrošenim gumama, vođstvo se nije moglo odbraniti. Rus je prvi prošao kroz cilj, on sada ima 8 poena prednosti i Tošić na Salcburgringu mora da ide na sve ili ništa, kako bi odluka o osvajaču kupa 2012 pala na finalnoj rundi u Imoli. Ako sponzori srpskog trkača učine svoje pre Austrije i Italije, odbrana trofeja je ostvariv zadatak i pehar namenjen osvajaču SP klase ostao bi u Srbiji treću godinu zaredom. To vredi truda.

WTCC trke, „glavno jelo“ u programu, pokazale su gledaocima na Slovakija ringu svoje najbolje odlike. Borbe na oštrici noža, riskantne poteze, pametne i ne baš pametne manevre, kontakte, kontakte, kontakte... U trci 1 kraj karirane zastave prvi je prošao Tarkvini, za njim timski kolega Dudukalo (kome je to najbolji WTCC rezultat). Prezadovoljan je bio direktor Seat sporta Haime Puđ, presrećni Lukoil tim i njegovi piloti! Oduševljenje italijanskog veterana i ruskog trkača najbolje se videlo u park fermeu i na pobedničkom postolju. Oni su doneli prvu, i to dvostruku pobedu novom fabričkom 1.6 turbo motoru (kome u boksu pristup imaju samo tehničari Seata), njihovi „leoni“ najzad su radili bez greške, što se u 2012. do Slovačke nijednom nije desilo. Osvajanjem trećeg mesta, Menu je izborio makar jedan podijum za Ševrolet.

Slovačka premijera - WTCC

U trci 2, sve je mnogo više ličilo na poredak kakav nam je u Svetskom prvenstvu već nekoliko godina znan. Tromeč Hafa, Milera i Tarkvinija u svoju korist rešio je Englez. Francuz i Italijan bespoštedno su ratovali, a aktuelni šampion je jednim elegantnim spasavanjem iz gotovo izgubljene situacije ponovo pokazao koliko znače veštine stečene u Andros trofeju. Naravno, razočaranih je uvek mnogo više nego slavljenika. Vikend iz pakla imali su Fordovi vozači Neš i Čilton, Sanredov Tijago Monteiro, a Mihelis i Oriola imaju mnogo razloga da žale za propuštenim na Slovakija ringu i da razmišljaju o tome „šta bi bilo da je bilo“...

Premijerno WTCC takmičenje u Slovačkoj biće upamćeno ne samo kao najvažnija dosad vožena trka na jedinom autodromu u toj zemlji, već i po činjenici da je kod Bratislave prvi put prekinuta dominacija Ševroleta u šampionatu 2012. Trijumf Seata u trci 1 Špancima donosi potvrdu da je njihov novi agregat i te kako konkurentan, ako radi pouzdano. Rezultat pruža i sportsku nadu da „brend sa leptir mašnom“ barem ponekad nije nepobediv. Dodatno, Hafova prva pobeda u sezoni (njegov post trajao je od Makaua 2011), osnov je za nadu da će mu Slovakija ring poslužiti kao odskočna daska, prekretnica kakvu je prošle godine Ivan Miler načinio u Mađarskoj.

Slovačka premijera - WTCC

Centralnoevropska WTCC turneja nastavlja se već dolazećeg vikenda, na dobro poznatom Hungaroringu. Autodrom kraj Budimpešte prvi put je ugostio WTCC karavan u junu 2011, a ceo događaj ispraćen je fantastičnim odzivom publike (75.000 gledalaca za tri dana) i bio je toliko uspešan, da je Mađarska već tada osigurala mesto u kalendaru Svetskog šampionata za 2012.

Mađarski poklonici automobilizma bez konkurencije su najglasniji gde god se pojave. Fanatično bodre Norberta Mihelisa, pa će zbog njega, ali i Norbijevog timskog kolege Gabora Vebera izvesno ponovo okupirati i ispuniti tribine svog nacionalnog autodroma. Poseti će svakako doprineti i bogatiji program: u Mađarskoj ćemo u akciji gledati i bolide AutoGP serije, Italijanske F3 i Formule Abart.

Posebna poslastica biće dolazak fabričke ekipe Lade na Hungaroring. Posle pokušaja s modelima „110“ i „priora“ u 2008. i 2009. godini, Rusi se u Svetski šampionat turističkih automobila vraćaju s modelom „granta“. Turboprehranjivani benzinski 1.6 motor za ovaj auto razvila je francuska ekipa Oreka, a za volanom će biti dvostruki BTCC šampion Džejms Tompson. Ako ova kombinacija pokaže potencijal u Mađarskoj i Portugalu, možemo očekivati da će menadžment ruskog proizvođača automobila dati zeleno svetlo za pun fabrički angažman Lade u 2013.

Eurosport - Aleksandar Babić

Pretraga TV Programa Primer: Fudbal, Liga Šampiona, Eurogolovi…

 

*LINK - WTCC

Trkački vikend u Marakešu - WTCC

WTCC - Trkački vikend u Marakešu

Eurosport će ovog vikenda direktno prenositi obe nedeljne WTCC trke iz Maroka na svom prvom programu.

Prvi bodovi za Borkovića, trostruka pobeda Sitroena - WTCC

WTCC - Prvi bodovi za Borkovića, trostruka pobeda Sitroena

Start nove WTCC sezone u Argentini prošao je u znaku Sitroena, a u borbi za Jokohama trofej, Dušan Borković je osvojio prve bodove.

Makau Guja ipak na WTCC kalendaru 2015? - WTCC

WTCC - Makau Guja ipak na WTCC kalendaru 2015?

„Monte Karlo Dalekog istoka“ mogao bi da se nađe na programu i u narednoj sezoni Svetskog šampionata turning automobila.

Šampion slavio na zatvaranju sezone - WTCC

WTCC - Šampion slavio na zatvaranju sezone

Uzbudljiva VTCC sezona je završena u Makau, gde su minulog vikenda pobede ostvarili, aktuelni šampion, Hose Maria-Lopes i Rob Haf.

Debakl BiH u Izraelu, Hrvati divljali u Milanu - WTCC

WTCC - Debakl BiH u Izraelu, Hrvati divljali u Milanu

Četvrto kolo kvalifikacija za EURO 2016 obeležili su hrvatski huligani, koji su svojim ponašanjem uticali na kratkotrajni prekid meča na San Siru.

Zatvaranje sezone u Makau - WTCC

WTCC - Zatvaranje sezone u Makau

Eurosport 1 direktno prenosi kvalifikacije i trke poslednje runde Svetskog prvenstva turing automobila 2014, koja se vozi u Makauu.

Istorijski uspeh Dušana Borkovića - WTCC

WTCC - Istorijski uspeh Dušana Borkovića

Dušan Borković osvojio je drugo mesto na Svetskom šampionatu turning automobila u Suzuki, što je najveći uspeh srpskog automobilizma u toj kategoriji.

Trkački vikend u Japanu - WTCC

WTCC - Trkački vikend u Japanu

Jedanaesta, pretposlednja runda Svetskog šampionata turing automobila vozi se na čuvenom autodromu Suzuka, koji će verovatno dati ovogodišnjeg prvaka.

Titula za Sitroen, prvenac Benanija - WTCC

WTCC - Titula za Sitroen, prvenac Benanija

Trkački vikend u Šangaju doneo je mnogo uzbuđenja, konstruktorsku titulu Sitroenu, prvi trijumf Honde u sezoni i prvenac u karijeri Mehdija Benanija.

Trkački vikend u Šangaju - WTCC

WTCC - Trkački vikend u Šangaju

Za desetu WTCC rundu sezone, karavan šampionata ostaje u Kini, ali ide na već poznati teren, na modernu trkačku stazu u Šangaju